Waarom is coachend leidinggeven zo ingewikkeld?

Heb jij regelmatig te weinig contact met je medewerkers? Gaan je bila’s altijd door of schiet dat er weleens bij in? Heb je onvoldoende tijd om de gesprekken goed voor te bereiden en de actiepunten uit het gesprek goed op te volgen dan wel vast te leggen? Veel managers en directie ervaren het als onprettig dat zij te weinig tijd hebben om de medewerkers op een juiste wijze te coachen. Terwijl dit hun kernactiviteiten zou moeten zijn.

Heb je het gevoel geleefd te worden door de waan van de dag? Vind je het lastig om hierin prioriteiten te stellen of om andere keuzes te maken dan vergaderingen bij te wonen. Misschien herken je jouw ineffectieve gedrag niet? Dan wordt het tijd om jezelf eens wat beter te leren kennen en te onderzoeken welke patronen jij wilt doorbreken.

Veel voorkomend gedrag bij verkeerd coachend leidinggeven

Bewust keuzes maken met betrekking tot de inhoud van je werk is niet altijd gemakkelijk. Er wordt aan je getrokken en je hebt te maken met allerlei deadlines. Stuur je nu op output en verwacht de medewerker dat jij precies weet wat hij/zij doet? Durf je de confrontatie niet aan te gaan?

De harmonie bewaren is natuurlijk fijn. Op de lange termijn werkt dit niet aangezien de medewerker niet weet waar hij/zij aan toe is. Realiseer je dat het respectvoller is om op basis van gelijkwaardigheid het gesprek aan te gaan. Als jij je wilt verbeteren op het gebied van dan is feedback de basis voor een goede samenwerking.

Om je gedrag te veranderen is het van belang jezelf te kennen en te weten waar je tegenaan loopt. Je kwetsbaarheid mag je laten zien om zo in samenwerking met elkaar tot de oplossing komen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag geef je het goede voorbeeld.

Tips om jouw gedrag te doorbreken

  1. Ga zelf regelmatig het gesprek aan met jouw manager. Bereid dit goed voor en stel eisen aan dit gesprek. Vraag je manager om oprechte feedback over jouw functioneren. Achterhaal je belemmerende overtuigingen en vraag hulp om dit te veranderen.
  2. Durf je! Doe een anomiem 360° feedback onderzoek onder je medewerkers, staf en directe collega’s. Verzeker ze dat je echt wilt veranderen en doe ook iets met de feedback.
  3. Probeer bij jezelf te achterhalen welke stijl van leidinggeven jij fijn vindt en check of je medewerker dit ook op prijs stelt. Pas dit aan indien nodig.
  4. Zorg dat je coachend leidinggeven skills in huis hebt om dit op een juiste wijze te doen. Heb je hier meer ondersteuning bij nodig volg een training of opleiding.
  5. Stel een actieplan op om het ineffectieve gedrag te veranderen. Kies een buddy of een coach om je hierin bij te staan.

Natuurlijk wens ik je heel veel succes op deze weg in coachend leidinggeven. Word je hier nu echt niet gelukkig van. Kies dan bewust voor een Ommezwaai ;-).

Jacqueline Boots
De Ommezwaai

Open chat
Hulp nodig?
Hi,
Ik ben Jacqueline, trainer bij de Ommezwaai. Wil je meer weten over de opleidingen of trainingen, app me gerust?