5 handige tips voor succesvol online loopbaancoaching

Pfff wat was het een tegenvaller om over te stappen van live gesprekken naar coachgesprekken via zoom, ms teams, facetime of iets dergelijks. Je mist het persoonlijke contact en het in de ogen kijken. Goed is om te kijken naar wat je ervoor terug krijgt en hoe je dit aanpakt zodat het ook succesvol is en voelt. Waar moet je echt op letten? Wij geven je 5 praktische tips.

Opleiding en training voor coachen

Zorg dat de contacten tijdens je loopbaancoachtraject frequenter worden

Vaker contact met je coachklant (ook al is het online) blijkt hand in hand te gaan met het succes van je traject. Door een hoge frequentie in het contact met de klant ontstaat er een levendige interactie met veel terugkoppelings feedbackmomenten. Plan dus frequenter je gesprekken met de coachklant in. Omdat de afspraken frequenter zijn, hoeven deze ook minder lang te duren.

Kleine actiestappen

Doordat je vaker contact hebt, is het mogelijk om kleinere doelen te bepalen . Door het behalen van deze doelen zal de coachklant meer succes ervaren en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat werkt als een vliegwiel.

Gezamenlijk online coachverslag en online opdrachten

Zorg voor een online omgeving waar het coachverslag bereikbaar is voor coach en klant. Je kunt denken aan eenvoudige oplossing zoals een Dropbox of Google Docs. Een andere optie is een online programma waarin je je coachklant tevens opdrachten kunt toewijzen. Een voorbeeld is het programma Upguide waarin de onlinetool JOBtoWORK voor loopbaancoaches volledig online te benaderen is. Voor meer informatie over het programma klik hier.

Creëer ruimte voor informele momenten

Gedurende het traject is het belangrijk om ook een informeel moment in te bouwen. Daarvoor is een wandeling buiten heel geschikt. Bovendien kun je buiten gebruik maken van al het materiaal in de natuur. Wellicht is het een idee om voor de situatie van het moment een voorwerp te kiezen in de natuur en deze te gebruiken als metafoor. Een andere optie is een online vragenuur in te stellen voor al je klanten. Zo ontstaat een online netwerk en kunnen je loopbaancoach-klanten ook van elkaar leren.

Sluit het loopbaantraject af met het vieren van de behaalde doelen

Bedenk een ritueel om de behaalde successen te vieren. Dit kan in de vorm van een klein cadeautje dat je opstuurt via de post of geef het tijdens een laatste wandeling. Als je het liever persoonlijker aan wilt pakken, kun je ook een filmpje sturen dat past bij je klant of iets heel anders: zoals een online tijdschrift.
Probeer vooral te genieten van de voordelen die er nog zijn. Je kunt ook plaatsonafhankelijk werken. Je hebt geen vast kantoor meer nodig. Denk daarom eens aan een workcation. Ga naar een inspirerende omgeving in Nederland of misschien zelfs in het buitenland. Onlangs heb ik zelf een workcation ingelast. Daar vertel ik jullie volgende keer graag meer over.

Als jij geniet van dit online werken, werkt dit ook weer door naar jouw coachklant. Wil je de 15 belangrijkste ingrediënten van e-coaching ontvangen? Klik dan hier.

Heel veel succes!. Jacqueline Boots | Eigenaar De Ommezwaai

DE opleiding voor loopbaanprofessionals
Open chat
Hulp nodig?
Hi,
Ik ben Jacqueline, trainer bij de Ommezwaai. Wil je meer weten over de opleidingen of trainingen, app me gerust?